Coaching

Ik coach zowel western- als dressuurruiters. Hierbij breng ik denken, voelen en doen met elkaar in verbinding en sta ik stil bij vragen als: waarom doe jij wat je doet, waarom doet je paard wat hij doet? Weet je wat je doel is? Waar ben je mee bezig? Hoe ga je te werk? Wat zijn de voor- en nadelen van de systemen die je gebruikt en de keuzes die je maakt?

Het werken aan jezelf en het bewustwordingsproces staan bij mij centraal. Ik richt me vooral op paardrijden met gevoel en de communicatie tussen paard en ruiter. Bij het werken met paard en ruiter is het “samen bewegen” een belangrijk uitgangspunt. Vaak maakt de ruiter een andere beweging dan hij beoogt, waardoor het paard de vraag/opdracht “niet goed” uitvoert. Ik begeleid de ruiter door samen zijn eigen bewegingssysteem en die van het paard te onderzoeken. Als de ruiter daar zicht op heeft gekregen, begeleid ik hem bij het volgen van de bewegingen van het paard, waardoor het “samen bewegen” ook een “samen-werken” wordt. En dat zie je terug in de prestaties van ruiter en paard!

Wedstrijdtraining en begeleiding

Het rijden van wedstrijden betekent dat je samen met je paard in korte tijd moet presteren onder druk. Die druk veroorzaakt een andere spierspanning, je bent alerter, de adrenaline giert door je lijf.  Het paard is van nature gevoelig voor spanning, want spanning betekent gevaar en voor gevaar slaat het op de vlucht. Tijdens de training lijkt alles met elkaar in balans en “lukt” het, maar als het “erom gaat” dan lukt het vaak niet.
Om je stress de baas te kunnen worden zul je inzicht moeten krijgen op de wijze waarop je omgaat met druk en wat je nu eigenlijk doet wanneer je een prestatie onder druk moet leveren. Daardoor krijg je zicht en invloed op de randvoorwaarden van je eigen succes.
De trainingen zijn bedoeld voor wedstrijdruiters in alle takken van de paardensport, die getraind willen worden in mentale weerbaarheid, wedstrijdmentaliteit en trainingsmentaliteit.

Individuele en groepscoaching

Het doel van individuele coaching is om jou bewuster te maken van je lichaam, je houding en beweging, van jouw manier van communiceren.

Ik zet graag mijn paarden in bij deze sessies. Paarden zijn specialisten in non-verbale communicatie en communiceren via hun lichaamstaal, met slechts enkele klanken erbij om dit te onderstrepen. Mensen gebruiken woorden om duidelijk te maken wat ze willen en zijn zich niet (meer) bewust van hun non-verbale communicatie. Om elkaar te willen en te kunnen begrijpen moet je open willen staan voor elkaars communicatiesysteem. Bij een goede samenwerking (met een medemens of met een paard) moet het altijd van twee kanten komen. Door heel simpel naar elkaar te luisteren, te kijken en te voelen gaat er soms een wereld voor je open vol nieuwe inzichten.

Samen-werken… samen praten…

Tijdens deze individuele coaching maak ik gebruik van “De Paardenspiegel”, waarbij ik de menselijke communicatie vergelijk met de manier waarop paarden communiceren. Het is een trainingsvorm waarbij het gedrag van de mens gespiegeld wordt door het gedrag van paarden. “Werken met een paard is werken aan jezelf” is een uitspraak die ik inhoud geef.  In mijn werk staat de mens centraal, ook als er met de paarden wordt gewerkt.

© 2024 Equidact. Alle rechten voorbehouden.